Siekdama pripažinti reikšmingą protestantiškų bažnyčių ir religinių organizacijų indėlį į Ukrainos religinio, kultūrinio ir socialinio gyvenimo vystymąsi, išreikšti pagarbą jų vaidmeniui Ukrainos istorijoje ir kuriant nepriklausomą valstybę bei Ukrainoje paminėti Reformacijos 500 metų sukaktį, 2016 m. gruodžio 7 d. posėdyje Ukrainos Vyriausybė patvirtino pasirengimo ir minėjimo veiksmų planą 2017 metams.

„Reformacija neapsiribojo tik Vidurio ir Vakarų Europa, bet neabejotinai darė įtaką ir Rytų Europos, ypač Ukrainos, dvasiniam gyvenimui, – kalbėjo kultūros ministro pavaduotoja Tamara Mazur. – Reformacijos idėjos Ukrainos žemėje simbolizavo naują švietimo, mokslo, spaudos, gimtosios kalbos vystymosi, tolerancijos idėjų ir sąžinės laisvės etapą. Šiandienos tarpusavyje susijusių globalių transformacijų ir nacionalinių kultūrų kontekste minėtos idėjos įgauna naują prasmę. Kalbant apie Ukrainos kultūrą, Reformacija smarkiai pakeitė visuomenės vystymosi kryptį, padėjo tolerancijos ir pliuralizmo pamatus religiniame ir kultūriniame šalies gyvenime bei tapo neatsiejama Ukrainos istorijos ir religinio žemėlapio dalimi. Be to, protestantiškoms religinėms organizacijoms mūsų valstybėje plačiai atstovaujama, ir jos užima svarbią vietą valstybiniame sektoriuje.“

Kultūros ministro pavaduotoja taip pat pareiškė, kad protestantiškos organizacijos aktyviai dalyvauja tarpreliginių ir tarpkonfesinių asociacijų veikloje ir patariamųjų grupių prie aukščiausių vykdomosios valdžios institucijų darbe. Tokios asociacijos, be kita ko, veikia prie Ukrainos Vyriausybės, Ukrainos kultūros ministerijos, Švietimo ir mokslo ministerijos, Gynybos ministerijos, Užsienio reikalų ministerijos, Vidaus reikalų ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos ir pan.

Tamara Mazur taip pat pastebėjo, kad valstybė labai vertina protestantiškų organizacijų veiklą, ypač darbą socialinėje srityje ir teikiant pagalbą pabėgėliams bei antiteroristinės operacijos kariams.

„2017 m. minima svarbi data – Reformacijos judėjimo Europoje 500 metų sukaktis. Daugelyje Europos šalių jau suplanuoti didelio masto renginiai šiai datai paminėti. Tarptautinėje arenoje Ukrainos protestantai kartu su tikėjimo broliais iš kitų šalių partnerių buvo ir išlieka galinga jėga, kuri skatina ir gina mūsų šalies interesus. Atsižvelgdama į reikšmingą protestantų bendruomenių indėlį į socialinį šalies vystymąsi, mūsų šalis minint šį svarbų įvykį negali likti nuošalyje“, – pridūrė Tamara Mazur.

Pagal patvirtintą veiksmų planą, Reformacijos 500 metų sukakties minėjimo renginiai Ukrainoje tęsis visus 2017 metus. Be kita ko, jau suplanuotos teminės mokslinės konferencijos, simpoziumai, seminarai, apskritojo stalo diskusijos, kiti moksliniai ir edukaciniai renginiai. Švietimo įstaigose vyks teminiai renginiai, skirti geriau informuoti visuomenę apie Reformacijos istoriją. Nacionalinė televizija transliuos terminių televizijos ir radijo programų ciklus, rodys Reformacijos istorijai skirtus dokumentinius ir meninius filmus.

Kijeve vyks krikščioniškos sakralinės muzikos ir giedojimo festivalis, kuriame dalyvaus protestantiškų religinių organizacijų atstovai. Rivnės srities Peresopnicko kaime 2017 m. gegužės mėn. vyks Nacionalinis Sinodas, o 2017 m. spalio mėnesį Chmelnyckio srityje planuojama Nacionalinė mokslinė ir praktinė konferencija „Religija ir bažnyčia – istorinių ir socialinių Rytų Europos procesų veiksnys“.

Minint Reformacijos 500 metų sukaktį numatoma išleisti mokslo, mokslo populiarinimo darbų ir Reformacijos atstovų veikalus, parengti atitinkamas ekspozicijas muziejuose.

Bus išleista speciali Reformacijos 500 metų sukakčiai skirta moneta ir vokas su originaliu pašto ženklu.

Nutarimą (ukrainiečių kalba) galima atsisiųsti spustelėjus šią nuorodą: kmu_r500.

Šaltinis: Ukrainos kultūros ministerija http://www.kmu.gov.ua/