Dr. R. Ragauskienės monografijos „Mirties nugalėti nepavyko“ pristatymas Biržų muziejuje

Gruodžio 15 d. 16.30 val. Biržų pilies arsenale bus pristatoma istorikės, kunigaikščių Radvilų istorijos tyrinėtojos prof. dr. Raimondos Ragauskienės monografija „Mirties nugalėti nepavyko: Biržų ir Dubingių kunigaikščių Radvilų biologinė istorija (XV a. pab. – XVII a.)“.
Monografijoje „Mirties nugalėti nepavyko: Biržų ir Dubingių kunigaikščių Radvilų biologinė istorija (XV a. pab. – XVII a.)“ pristatoma XV a. pab. susiformavusios ir iki XVII a. pab. gyvavusios įtakingiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų kunigaikščių Radvilų giminės Biržų – Dubingių šakos iki šiol neatskleista, bet skaitytojui labiausiai įdomi pusė – biologinė. Nežiūrint titulo, užimamų postų valstybėje, karinių nuopelnų, kunigaikščiai Radvilos buvo tokie pat žmonės kaip visi- biologinės būtybės, kuriuos sirgo ir mirė nuo ligų, moterys gimdė vaikus, o vaikai nedažnai neišgyvendavo, šeimose tarp sutuoktinių santykiai taip pat susidėliodavo ne visada geriausiai. Gal tik didikai turėjo privilegiją net ir XVI a. gauti profesionalią (kokią buvo įmanoma gauti tais laikais) medicininę pagalbą, šalia jų dvare buvo gydytojai, vaistininkai, pribuvėjos, tačiau ir jie ne visada didikus apsaugodavo nuo netikėtų mirčių. Kaip buvo gydomi kunigaikščiai, kokius vaistus vartojo, kuri kunigaikštienė labiausiai mėgo stiprinti sveikatą Smardonės gydomosiose versmėse ir pirtyse…
Atlikusi didžiulį tyrimą knygos autorė pasakoja ne tik Biržų-Dubingių Radvilų giminės gimimų, ligų ir mirčių istoriją, bet pristato ir vedybų politiką bei su ja susijusius turtinius santykius, taip pat pateikia net ir pikantiškų detalių apie sutuoktinių santykius šeimoje.
Knygos pristatyme dalyvaus autorė prof. dr. Raimonda Ragauskienė ir doc. dr. Deimantas Karvelis.
Renginys nemokamas.