Šilutės Martyno Liuterio evangelikų liuteronų bažnyčioje spalio 26 dieną buvo surengta paskutinė paskaita apie greta altoriaus sienos freskoje ištapytus istorinius asmenis.  

Tai buvo ketvirtasis ir baigiamasis šios bažnyčios kunigo Remigijaus Šemeklio pasakojimas apie Karaliaučiaus dailės akademijos profesoriaus R.Pfaiferio freskoje pavaizduotus didžiausią įtaką krikščionybei padarius asmenis. Greta jų, Šilutės bažnyčioje yra pavaizduoti ir šiam kraštui nusipelnę žmonės. Iš viso 80 kvadratinių metrų dydžio nutapyta apie 120 figūrų, iš kurių 80 portretai.

Šis kunigo R.Šemeklio pasakojimų ciklas, pradėtas vasaros pradžioje, buvo skirtas Reformacijos 500 metų jubiliejui.

Antroje šios paskaitos dalyje Klaipėdoje gyvenantis šilutiškis Arūnas Venckus pasiūlė paklausyti ir susipažinti su muzikinio kūrinio „Rekviem“ evoliucija bei istoriniu jo keliu. Kažkada pradžią gavęs kaip sakralinis muzikos kūrinys viduramžiais giedojimas bažnyčioje, vėliau per amžius gerokai kito. Žinomumą įgavo mįslingame austrų kompozitoriaus Volfgango Amadėjaus Mocarto ir Saljerio bendravime, kai dėl garsaus kompozitoriaus mirties jis liko nepabaigtas. Vėliau „Rekviem“ buvo kuriamas kaip simfoninės muzikos kūrinys ir grojamas koncertų salėse. Šilutiškiai išgirdo istorinę muzikinę jo retrospektyvą, kurią lydėjo šiuos kūrinius surinkusio A.Venckaus komentarai.

„Rekviem“ perklausos pabaigoje nuskambėjo latvių kompozitoriaus Arvo Pärt kantata, skirta britų klasikinės muzikos kompozitoriui Benjamino Britteno atminimui. Šiuo kūriniu buvo prisiminta Visų šventųjų – lapkričio 1-oji diena. Susitikimą su A.Venckumi ir „Rekviem“ perklausą inicijavo Šilutės kraštotyros draugija. Siūlome paklausyti Arvo Pärt kantatą.

Saulius Sodonis

www.silaineskrastas.lt