Kokiais kvepalais kvepinosi Barbora Radvilaitė ir kiek auksinų kainavo jai gaminami gydomieji tepalai? Kokia buvo vidutinė Radvilų gyvenimo trukmė ir pagrindinė priežastis, lėmusi, kad 200 metų gyvavusi Radvilų giminė išnyko? Norinčius sužinoti atsakymus į šiuos intriguojančius klausimus, kaip, beje, išgirsti ir daug kitų detalių ir istorinių žinių iš kunigaikščių Radvilų gyvenimo kviečiame į gruodžio 4 d. 17.30 val. Valstybingumo erdvėje vyksiantį renginį – prof. dr. Raimondos Ragauskienės knygos „Mirties nugalėti nepavyko: Biržų ir Dubingių kunigaikščių Radvilų biologinė istorija (XV a. pab. – XVII a.)“ pristatymą.

Renginyje dalyvaus:

prof. dr. Raimonda RAGAUSKIENĖ (Lietuvos istorijos institutas),
prof. hab. dr. Alfredas BUMBLAUSKAS (Vilniaus universitetas),
prof. dr. Genutė KIRKIENĖ (Vilniaus universitetas).

Monografijoje atskleidžiama XV a. pab. susiformavusios ir iki XVII a. pab. gyvavusios įtakingiausios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų kunigaikščių Radvilų giminės – Biržų ir Dubingių šakos – biologinė istorija. Remiantis „mažosios biologinės istorijos“ konceptu, per tris svarbiausius segmentus – istorinį, demografinį ir medicininį – tarpdalykiškai analizuojami šios diduomenės grupės – septynių kartų, šešiolikos šeimų, 52 atstovų – duomenys.

Tiriami biologinio potencialo rodikliai – šakos dydis, asmenų gyvenimo trukmė, vedybinės politikos ypatybės. Analizuojami negalavimai ir ligos, naudoti gydymo būdai ir vartoti vaistai, mirties priežastys. Atkreipiamas dėmesys į pagalbą teikusį įvairų medicinos personalą (gydytojus, chirurgus, vaistininkus, pribuvėjas ir kt.). Tyrimas užbaigiamas personaliniu pjūviu – visų nustatytų Biržų ir Dubingių Radvilų atstovų – mažamečių ir pagyvenusių, vyrų ir moterų – biologinėmis biogramomis.

Knygoje plėtojama mintis, kad biologinis istorijos matas – fizinė ir psichinė sveikata, gyvenimo trukmė, mirties priežastys, šeimos struktūra ir jos modelis – yra svarbi integralios istorijos dalis, labai praplečianti žinojimą apie praeities visuomenę. Šios tematikos LDK istorijos tyrimuose jau nebegalima ignoruoti.

Biologinę giminės istoriją apžvelgianti R. Ragauskienės monografija – pirmas tokio pobūdžio leidinys Lietuvoje.

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka