2017 m. balandžio 11 d. Berlyne atidaryta Vokietijos istorijos muziejaus (Deutsches Historisches Museum) parengta Reformacijos jubiliejui paminėti skirta paroda „Luthereffekt. 500 Jahre Protestantismus in der Welt”.

Tarp 500 eksponatų iš Europos, Amerikos, Azijos, Afrikos regionų parodoje buvo pristatyta ir Klaipėdoje vykdytų archeologinių tyrimų medžiaga. Skirtingus kontinentus apjungusios parodos koncepcija perteikiama ne tik materialiais eksponatais, bet ir moderniomis vizualiomis priemonėmis, akcentuojančiomis reformuoto tikėjimo ryšį su dabartimi. Martino Lutherio kuriamosios jėgos efektą ir iki šių dienų besitęsiančią jo raišką pabrėžė ir parodą atidaręs Vokietijos Federacinės Respublikos prezidentas Frank-Walteris Steinmeieris.

Parodos rengėjai siekė atskleisti skirtingus Reformacijos sluoksnius tiek regionų, tiek laiko pjūvių prasme. Jų dėmesį patraukė ir Klaipėdos senamiestyje rasti portretiniai kokliai, kuriuose, remiantis Instituto jaunesniosios mokslo darbuotojos dr. Raimondos Nabažaitės atliktais tyrimais, pavaizduoti radikaliosios reformacijos atšakos – anabaptistų – judėjimo lyderių Jano von Leideno (1509–1536) ir Bernhardo Knipperdollingo (apie 1495–1536) atvaizdai. Klaipėdos kokliai yra eksponuojami centrinėje parodos šerdyje, kuri orientuota į vokiškąjį Reformacijos pagrindą. Čia eksponuojamos 95 Martyno Liuterio tezės, didžiųjų reformatorių portretai, perteikiama kalbos ir išsilavinimo svarba, religiniai konfliktai ir misijos, parodomi liuteronai ir kalvinistai, anglikonai ir anabaptistai. Parodą išplečia atskiros ekspozicijų salės, skirtos Švedijos, JAV, Pietų Korėjos, Tanzanijos protestantizmui pažinti per įvairius kultūrų artefaktus. Detaliau eksponatai prisistatyti parengtame parodos kataloge.

Paroda veikia 2017 m. balandžio 12 d. – lapkričio 5 d. Martino Gropijaus pastate (Martin-Gropius-Bau), adresu Niederkirchnerstraße 7, Berlynas.

Plačiau apie parodą vokiečių kalba žr. nuorodą.

Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas