Seimas, įvertindamas tai, kad Ieva Simonaitytė yra paskutinioji Mažosios Lietuvos metraštininkė, unikali, talentinga rašytoja, savo kūriniuose vaizdavusi išskirtinius lietuvninkų likimus ir garsinusi Klaipėdos krašto etnografinį savitumą, nutarė 2017-uosius paskelbti Ievos Simonaitytės metais. Už tai numatantį Seimo nutarimą (Nr. XII-2731) balsavo 77 Seimo nariai, prieš balsavusių nebuvo, susilaikė 1 parlamentaras.

Ta proga Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje, Bendrojoje skaitykloje, surengta paroda, veiksianti visus metus. Čia eksponuojami svarbiausi unikalios kūrėjos apsakymai, apysakos, romanai, autobiografinė trilogija, publikuoti straipsniai bei atsiminimai lietuvių, rusų bei vokiečių kalbomis. Besidomintys šios rašytojos kūryba specialiai įrengtoje skaityklos vietoje galės paklausyti įrašų iš Leono Steponavičiaus interviu su rašytoja, išgirsti autentišką kūrėjos balsą bei pasisakymus apie Klaipėdą ir pirmąją meilę. Taip pat susipažins su dedikacija I. Simonaitytei – garso įrašu „Ak, buvo visko…“, kuris buvo išleistas bibliotekos iniciatyva 2010 m. Ekspoziciniuose stenduose galima pamatyti pirmuosius romano „Aukštujų Šimonių likimas“ leidimus, išleistus 1935 m., 1936 m., 1946 m., rašytojos autografu pasirašytą „Viliaus Karaliaus“ romano pirmąją dalį, seseriai Marytei rašytą laišką 1938 m. Parodą puošia buvusio ilgamečio bibliotekos darbuotojo A. Tamošausko paveikslas bei skulptoriaus J. Mickevičiaus bareljefas I. Simonaitytei.

Minint 120-ąsias I. Simonaitytės gimimo metines, bibliotekoje vyks daug įvairių renginių ir spektaklių, ekskursijų mokiniams, o minima paroda bus papildyta bibliotekos kuriama virtualia paroda apie rašytoją I. Simonaitytę ir jos premijos laureatus.

Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekos interneto svetainėje rašoma, kad iki šių dienų I. Simonaitytės kūryba vertinta nevienareikšmiškai: nors ji buvo įvertinta ne viena Lietuvos valstybės premija, negailėta klasikės vardo, tačiau ilgainiui mesti kaltinimai šlovinus sovietų valdžią, kūriniai pašalinti iš mokyklų programos, dabar Simonaitytės vardas vėl keliamas iš užmaršties. Banalu kartoti, jog Simonaitytė – Klaipėdos krašto metraštininkė. Tad skaitykime ją, suraskime savo šaknis, tad gal nevilios saldesnis kąsnis užsieniuose, gal suvoksime kas esantys ir kur mūsų vieta.

Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos informacija

Svetainės reformacija500.lt redakcija taip pat norėtų paminėti, kad I. Simonaitytė, kaip ir daugelis Mažosios Lietuvos šviesuolių, susijusi su Reformacija – ji buvo evangelikė liuteronė. Jūsų dėmesiui taip pat siūlome pokalbį apie I. Simonaitytės nepaprasto gyvenimo istoriją su kraštotyrininku, Klaipėdos garbės piliečiu, Vinco Kudirkos, Ievos Simonaitytės vardo bei Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijų laureatu Bernardu Aleknavičiumi.