Reformacijai 500 | Muzikinis rugpjūtis pajūryje

Išgirskite pakylėjantį Martyno Liuterio ir jo amžininkų rašytų giesmių skambesį.

1517 m. vienuolis Martinas Liuteris išplatino 95 tezes, kurios įplieskė didžiulius pokyčius Europoje ir už jos ribų. Šiais metais Lietuvoje kaip ir daugelyje pasaulio šalių švenčiamos jau 500-osios Reformacijos metinės.

Atlikėjai:
Valstybinis choras „Vilnius“
Dirigentas:
Artūras DAMBRAUSKAS

Reformacija suteikė Lietuvai daug iškilių, meilę gimtajai kalbai puoselėjusių, raštijos ir kultūros srityje veikusių, švietimo sistemą formavusių asmenybių – Martyną Mažvydą, Kristijoną Donelaitį, Joną Bretkūną, Abraomą Kulvietį ir kt.

Rugpjūčio 13 dieną 12 valandą iškilmingas Reformacijos 500 metų jubiliejus bus švenčiamas ir Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre. Koncerte skambės gražiausios evangelikų liuteronų bei reformatų tradicinės giesmės, choralai, Vakarų Europos kompozitorių iškiliausi kūriniai Reformacijos giesmių temomis bei tautinės patriotinės sakralios dainos. Solistas Liudas Mikalauskas (bosas) ir valstybinis choras „Vilnius“ kvies Klaipėdos krašto žmones ir svečius pasidžiaugti melodingomis giesmėmis ir muzikos šviesa, sklindančia iš mūsų tautos įdomiausių ir talentingiausių atlikėjų širdžių.

Šis koncertas yra 27 koncertų turo po Lietuvą dalimi. Siekiama aplankyti evangelikų liuteronų ir reformatų kultūros tradicijas išsaugojusius miestus ir miestelius. Taip pat, bendradarbiaujant su Lietuvos kompozitorių sąjunga, norima senosioms reformacijos laikų giesmėms suteikti naujų spalvų. Kompozitoriai aranžuoja ir kuria naujas kompozicijas, remdamiesi protestantiško choralo melodika ir tekstu. Koncertuose mūsų šalies regionuose jau galime išgirsti kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus advento giesmės „O, kaip galiu vertingai“ naują aranžuotę.

Koncerto organizatoriai – LELB muzikos sandrauga, Koncertinė įstaiga valstybinis choras „Vilnius“, Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras, Klaipėdos evangelikų liuteronų parapija. Koncerto Klaipėdoje papildomas rėmėjas (šalia kitų, viso vyriausybinio projekto rėmėjų) – UAB „Balttours“, info rėmėjas – laikraštis ir portalas „Vakarų ekspresas“.

Projektas iš dalies finansuojamas iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšų programai „Reprezentaciniai Klaipėdos miesto festivaliai“.
Projekto pavadinimas: Muzikinis rugpjūtis pajūryje