Šv. Kalėdų laukimo simbolis – J. S. Bacho „Kalėdų oratorija“ Klaipėdoje

Kūrinys, be kurio visame pasaulyje neįsivaizduojamas advento laikotarpis, netrukus skambės Klaipėdos koncertų salėje. Jo atlikimo idėja ir proga – Reformacijos  500-osios metinės – subūrė stiprią Baltijos valstybių muzikų komandą. Klaipėdos kamerinis orkestras, kamerinis choras „Brevis“ ir solistai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos gruodžio 8 dieną, penktadienį, 18:30 val. kviečia paklausyti genialiosios Johanno Sebastiano Bacho „Kalėdų oratorijos“.

1734 metų adventas buvo ypatingas – būtent šių metų švenčių sezonui ir buvo parašytas J. S. Bacho šešių kantatų ciklas, kuris vėliau tapo žinomas kaip „Kalėdų oratorija“. Kiekviena iš kantatų tada buvo atliekama skirtingą advento laikotarpio sekmadienį iki pačių Kalėdų, o mūsų laikais jos visos dažniausiai skamba vienu metu. XX a. II pusėje šis J. S. Bacho opusas tapo vienu populiariausių kūrinių koncertų salių ar bažnyčių erdvėse visame pasaulyje – „Kalėdų oratorijos“ atlikimas tapo garbės reikalu visose Vakarų Europos šalyse, ypač Vokietijoje, Olandijoje, Belgijoje, Jungtinėje Karalystėje, taip pat Latvijoje ir Estijoje. 2017 metai Europoje – Reformacijos metai. Šia proga oratorija yra atliekama visose Europos sąjungos šalyse.

Didelę J. S. Bacho karjeros dalį jo dėmesys daugiausiai buvo nukreiptas į pasaulietinę muziką – tai lėmė jo tarnystė dvaro kapelmeisteriu. Tačiau 1734 metais jis susitelkė į bažnytinių kantatų kūrybą, taip proginiais kūriniais užpildydamas reformatų bažnyčios liturginius metus. Visus tais metais parašytus šio žanro kūrinius vainikavo šešios Kalėdų kantatos.

Oratorijos tekstas yra sutelktas į vientisą Kalėdų istoriją, kurios pagrindas yra Biblijos pasakojimas apie angelų apreiškimą, piemenų adoraciją, Jėzaus gimimą ir trijų išminčių iš rytų atėjimą į Betliejų. Kūrinyje kompozitorius sėkmingai pritaikė ir nemažai savo jau iki tol parašytos muzikos.

Šis šventinis „Salve Musica“ festivalio projektas turi du meno vadovus, pripažintus senosios muzikos specialistus – klavesinininkę Aliną Rotaru (Vokietija–Lietuva) ir violončelininką Darių Stabinską. Sudėtingam kūriniui, kurio kiekviena dalis reikalauja skirtingos atlikėjų sudėties, sutelktos geriausios atlikėjų pajėgos iš įvairių Lietuvos miestų ir Baltijos valstybių. Prie pučiamaisiais instrumentais praplėsto Klaipėdos kamerinio orkestro (meno vadovas Mindaugas Bačkus) scenoje prisijungs vienas geriausių Lietuvos chorų – kamerinis choras „Brevis“. Gintauto Venislovo vadovaujamas kolektyvas yra pelnęs garbingų apdovanojimų daugelyje tarptautinių konkursų, dalyvavauja įvairiuose prestižiniuose festivaliuose, rengia originalius projektus.

Trijų Baltijos valstybių dainininkai atliks „Kalėdų oratorijos“ solistų partijas. Tai – latvių sopranas Aija Veismane, lietuvių mecosopranas Nora Petročenko, latvių tenoras Mikus Abaroniņš ir estų bosas Uku Joller.

Advento vakarą praleiskime iškilmingai ir pasijauskime svarbaus kultūrinio reiškinio dalimi – juk šiais metais visą Europos sąjungą vienijantis kūrinys skamba ir Klaipėdoje!

Reformacijos 500-osioms metinėms
Renginio pradžia: 18.30 val.

Klaipėdos kamerinis orkestras
Meno vadovas Mindaugas Bačkus

Kamerinis choras  „Brevis“
Meno vadovas Gintautas Venislovas

Solistai: Aija Veismane (sopranas, Latvija), Nora Petročenko (mecosopranas), Mikus Abaroniņš (tenoras, Latvija), Uku Joller (bosas, Estija)

Projekto meno vadovai: Alina Rotaru (VokietijaLietuva), Darius Stabinskas

Bilietų kaina 10–14 eurų

https://www.youtube.com/watch?v=Vm9-PUEE-LQ

http://www.koncertusale.lt/Renginys/Kaledu-oratorija