Mokinių piešinių paroda „Mus moko patirtis ir praeitis“ Martyno Mažvydo bibliotekoje

Net du rudens mėnesius Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente skaitytojų, lankytojų ir tiesiog smalsuolių dėmesio laukia įdomi paroda. Savo darbus eksponuoja geriausi jaunieji menininkai iš visos Lietuvos, dalyvavę respublikiniame mokinių piešinių konkurse, skirtame Reformacijos 500-ųjų metų jubiliejui paminėti. Konkurso tikslas – skatinti mokinių norą pažinti Reformaciją kaip aktyvų visuomeninį, religinį, kultūrinį judėjimą Lietuvoje ir pasaulyje. Jo organizatoriai – Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras ir Dailės mokytojų asociacija.

„Parodos dalyviai pateikia savitas menines Reformacijos judėjimui įprasminti skirtas versijas ir interpretacijas. Eksponuojami darbai atskleidžia, kaip mokiniai suvokia tolerancijos, demokratijos ir švietimo idėjas, siejamas su Reformacijos judėjimu mūsų šalyje. Darbuose ypač gausu ryškiausias Reformacijos asmenybes: Abraomą Kulvietį, Martyną Mažvydą, Mikalojų Radvilą Juodąjį, Kristijoną Donelaitį, vaizduojančių portretų su to laikotarpio kultūrai būdingais atributais ir emblematika“, – sako menotyrininkė Saulė Mažeikaitė-Teiberė.

Pasak menotyrininkės, kurdami jaunieji menininkai sėkmingai išnaudojo įvairias išraiškos priemones – nuo grafinių iki tapybiškai, net monumentaliai dailei būdingų sprendimų. Kurdami paveikslus jaunieji dailininkai komponavo ir tekstus, ir tam laikotarpiui būdingą simboliką.

Konkurso rezultatais besidžiaugiantys organizatoriai įsitikinę, kad jaunieji kūrėjai į sudėtingą istorinę temą pažvelgė labai kūrybiškai. Konkursiniai darbai parodė, kad nurodyta tema ne tik ugdė mokinių estetinį išprusimą, vertybines nuostatas, kūrybinę iniciatyvą, estetinį suvokimą, bet ir privertė daugiau pasidomėti ikonografine medžiaga, pažvelgti į ją iš interpretacinio taško.

Būtinai skirkite laiko pažinčiai su Lietuvos moksleivių kūryba, įprasminusia jų požiūrį į Reformaciją.

Trumpai apie parodą

 

Data rugsėjo 4 – spalio 31 d.
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras