Trečiadienį, gegužės 24 d., prasidėjo 36-sis Vokietijos Evangelikų Bažnyčios suvažiavimas „Kirchentag“, sutampantis su šiemet švenčiamu Liuterio reformos penkių šimtų metų jubiliejumi. „Kirchentag“ tema „Matai mane!“ siunčia dalyviams pasitikėjimo Dievu žinią.

36-ojo Vokietijos Evangelikų Bažnyčios „Kirchentag“ atidarymo liturgijos trečiadienio vakarą įvyko po atviru dangumi trijose Berlyno vietose – prie Reichstago, Brandenburgo vartų ir Žandarų turgaus – dalyvavo apie  70 000 tikinčiųjų.

Suvažiavimas vyksta dviejuose miestuose, Berlyne ir Vitenberge, mieste, kuriame gyveno augustijonas Martynas Liuteris ir kuriame ant Pilies bažnyčios durų 1517 spalio 31 dieną prisegė 95 tezes, nuo kurių prasidėjo Reformacija. Tačiau ne Liuteris pagrindinis šio protestantų renginio akcentas. Ir ne todėl, kad kai kurios Reformacijos tėvo mintys, pvz. apie žydus, musulmonus ir moteris šiandien skamba grubiai. Pasak suvažiavimo vadovės, šveicarų kilmės teologės Christinos Aus der Au, „Kirchentage“ švenčiama Evangelija taip, kaip turbūt norėtų ir Liuteris.

„Švenčiame besąlyginį Dievo atsigręžimą į žmogų, kiekvieno žmogaus asmens orumą nepriklausomai nuo asmeninių talentų ar kilmės, žmogaus išvadavimą iš savanaudiškumo. Tai kartu reiškia atsiribojimą nuo bet kokio antisemitizmo“, – pareiškė  „Kirchentag“ vadovė.

Antra vertus, noras labiau atsiverti ekumeniniam konfesijų artumui skatina Liuterį vertinti ne kaip skaldančią figūrą, rašo Vokietijos katalikų portalas katholisch.de. Pasak Vokietijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininko, kard. Reinhardo Marxo, „Liuteris visai nenorėjo sukurti naujos Bažnyčios. Jam rūpėjo padrąsinti tikinčiuosius, kad be baimės gyventų su Dievu“. „Kirchentage“, be kardinolo Marxo, dalyvaus kiti katalikų ganytojai, su savo paviljonais taip pat dalyvauja kai kurios Berlyno katalikų parapijos.

Ketvirtadienį „Kirchentage“ laukiami ypatingi svečiai: buvęs JAV prezidentas Barackas Obama ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pakviesti dalyvauti diskusijoje apie veiksmingos demokratijos kūrimą ir atsakomybę tiek savo valdose, tiek pasaulyje.

Vitenberge šį savaitgalį „Kirchentago“ uždarymo programoje, kurią sudarys liturginiai ir kitokie šventiniai renginiai šeštadienį ir sekmadienį, laukiama apie šimto tūkstančių svečių iš viso pasaulio. Uždarymo pamaldoms vadovaus svečias iš Pietų Afrikos, Keiptauno anglikonų arkivyskupas Thabo Makgoba. Pagrindiniai Liuterio reformos penkių šimtų metų jubiliejaus renginiai Vokietijoje vyks rugsėjo ir spalio mėnesiais.

www.bernardinai.lt

Daugiau nuotraukų