Vietovėje, kuri kažkada buvo naudojama kariuomenės reikmėms, šiandien auga medžiai. Netrukus jų turėtų būti 500 – po vieną kiekvieniems metams, praėjusiems nuo Reformacijos pradžios Vitenberge.

Visi jie dar atrodo vienodi, reti ir pažeidžiami: gudobelė, uosis, ieva ar šermukšnis. Maži pumpurėliai ant jų šakų išduoda, kad tuoj pasirodys pirmieji lapai. Vos jiems išsiskleidus, medžių vainikai taps tokie skirtingi kaip krikščionių bendruomenės iš 91 pasaulio šalies, kurios prisidėjo sodinant šį sodą.

Trijose Vitenbergo senamiesčio vietose jau aštuoneri metai įkurtas Liuterio sodas. Jo koncepcija susijusi su kraštovaizdžio architektu Andreasu Kiparu, apdovanotu federaliniu kryžiumi už žaliąsias iniciatyvas Vokietijos ir Italijos miestų projektuose 2007 m. „Ruošiantis šių metų Reformacijos jubiliejui, Pasaulinė liuteronų sąjunga (LWB) nusprendė, kad norime minėti ne tik reformatorių Martiną Liuterį, – pasakojo Pasaulinės liuteronų sąjungos centro Vitenberge direktorius Hansas Kaschas. – Mes norime gyvo, augančio paminklo ekumenizmui ir parodyti, kad Reformacija gavo impulsus ne tik Vitenberge.“

Į pirmąjį medžių sodinimo renginį 2009 m. lapkričio mėn. susirinko katalikai, stačiatikiai, anglikonai, reformatai, metodistai ir liuteronai. Tuo metu buvo pasodinta 360 medžių. Jų „krikštatėviais“ tapo ne tik bažnyčios, bet taip pat ir religinės organizacijos ir bendruomenių grupės.Čia taip pat įsišaknijo Skandinavų šalių karališkųjų šeimų medeliai: Danijos Karalienės Margaretos II uosis auga šalia švedų karališkosios poros Silvijos ir Karlo XVI Gustavo katalpos. 2017 metais numatyta dar 60 sodinimo datų. Kitais metais, šalia Liuterio namų bus sodinami paskutiniai medžiai. „Taip mes galime parodyti, kad ši iniciatyva tęsis net ir pasibaigus pasauliniam Reformacijos sukakties minėjimui“, – sakė Pasaulinės liuteronų sąjungos vadovas.

Tarp alėjų, šalia piečiau esančios Andreasbreite pasodintas 80 vaismedžių sodas. Moksleiviai iš protestantiškos Melanchthono mokyklos renka obuolių, slyvų ir cidonijų derlių, panaudoja vaisius uogienei ir parduoda ją advento turguje. Dar vienas sumanymas – trijose Liuterio sodo vietose įsteigti informacinius centrus, kuriuose keturiomis kalbomis būtų teikiama informacija apie sodą, kad lankytojams būtų lengviau susirasti savo tėviškės medį.

Reformacijos sukakties metais nuo 20 gegužės iki rugsėjo 10 d. Liuterio sode veiks Pasaulinė Reformacijos paroda. Daugiau informacijos pateikta interneto svetainėje Weltausstellung Reformation.

Iš vokiečių kalbos vertė Rasa Škarnulienė

www.ref.lt