Paroda „Reformacija Rytų Europoje“ Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje

Maloniai kviečiame į Vokietijos Rytų Europos kultūros forumo Potsdame parengtą parodą vokiečių ir lietuvių kalbomis „Reformacija Rytų Europoje / Reformation im östlichen Europa“,  skirtą Reformacijos 500 metų jubiliejui. Ekspozicijoje išsamiai pristatyti svarbiausi Reformacijos faktai, jų reikšmė ir istorinis kontekstas.

Reformacijos pradžia simboliškai laikoma 1517 m. spalio 31 d., kai Martinas Liuteris ant Vitenbergo pilies bažnyčios durų prikalė savo 95 tezes ir kvietė apsvarstyti jas „iš meilės tiesai ir noro ją išsiaiškinti“. Tolesnė Reformacijos plėtra palietė visas į rytus nuo Saksonijos kunigaikštystės esančias teritorijas, kuriose buvo kalbama vokiškai, o iš ten pasklido po kaimynines šalis. Ši Europos dalis tikėjimo ir bažnyčios atnaujinimo idėjas priėmė ypač palankiai. Lenkijoje ir Vengrijoje atsirado didelė tikėjimų įvairovė. Bohemijoje taip pat klestėjo reformatai, ten jau šimtmetį vyko husitų tikėjimo judėjimas. Vidurio ir Rytų Europa tapo pabėgėlių, persekiojamų tikėjimo, tikslu.

Skirkite laiko Rytų Europos įvykių apžvalgai ir informacijai apie istorinius Reformacijos faktus ir jos raidą iki šių dienų.

Paroda Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje yra Vokietijos Rytų Europos kultūros forumo 2017 metų projekto „Daugiau nei Liuteris. Reformacija Rytų Europoje“ dalis.

Trumpai apie parodą

Data spalio 18–31 d.
Vieta atrijus, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai Vokietijos ambasada, Nacionalinė biblioteka
Rėmėjai Vokietijos Rytų Europos kultūros forumas Potsdame
Daugiau informacijos Goethe‘s instituto interneto svetainėje ›